Határokon átnyúló családon belüli elrablás, jogellenes elvitel és visszatartás

A gyermekeltűnés azon speciális esete, amikor az egyik szülő a gyermeket a korábbi szokásos tartózkodási helye szerinti országból egy másik országba elviszi vagy ebben a másik országban visszatartja, és ezt úgy teszi, hogy közben ehhez a szülői felügyeleti jogokkal rendelkező másik szülő nem adja beleegyezését vagy megsérti egy bíróság vagy gyámhatóság határozatát.

A gyermek visszaadása érdekében a szülőnek mielőbb eljárást kell kezdeményeznie, melyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Magánjogi Főosztályán tehet meg, mely a gyermekelviteli ügyekben illetékes központi hatóság feladatait is ellátja hazánkban. Erről bővebben a következő linken tájékozódhat: http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/nemzetkozi-gyermekelviteli-es-tartasdijjal-kapcsolatos-ugyek
 
Ezekben az esetekben a Kék Vonal munkatársai elsősorban érzelmi támogatást nyújtanak, és a gyermek legfőbb érdekét képviselik. Az információnyújtáson túl segítik a hatóságokkal való kapcsolattartást, a mediáció előkészítését, valamint koordinálják a külföldi partnerszervezetek bevonását.
A magyar Központi Hatóság nemzetközi gyermekelvitellel kapcsolatos tájékoztatója (PDF letöltése)
 

 

A missingchildren.eu oldal ún. cookie-kat használunk szolgáltatásaink teljesebb körű biztosításához.
Elfogadom
Elfogadom